Utstyr

Hva trenger vi av utstyr?

For å få mest igjen av å være ute, er det viktig å ha riktig utstyr. Du trenger ikke alt med en gang, men over tid kan det være lurt å skaffe seg. Dersom du bare ønsker å prøve speideren først, finnes det mange utlånsmuligheter. Ta kontakt så finner vi en løsning!
Alt utstyr kan du kjøpe hos speiderens egen nettbutikk Speider-Sport. Denne butikken er drevet av Norges Speiderforbund. Den er av og for speidere og alt overskuddet går tilbake til speiding.
Under har vi oppsummert det viktigste og hva du egentlig trenger.

  • Speiderskjerfet er det viktigste vi har. Den skal brukes hele tiden, hver gang vi møtes eller gjør noe i speidersammenheng.

    Bak på skjerfet skal enhetsmerket sitte. Det viser hvilken enhet du er i, og har enten en brun, gul, grønn eller rød farge.

  • Speiderskjorta er hoveduniformen vår. På den samler vi merker av diverse typer. De merkene som skal være på skjorta er:

    • Forbundsmerke (NSF)

    • Kretsmerke (Follo Krets)

    • Gruppemerke (Drøbak/Frogn)

    • Gruppebånd (Drøbak/Frogn)

    • Norge-merke

    • Verdensmerkene (WAGGGS og WOSM)

    Resten av merkene får du etter hvert. Det er ganske strengt hvor du kan sette på de forskjellige merkene, men se gjerne på bildet eller ta kontakt med enhetslederen din for spørsmål.

    Hvorfor har vi speiderskjorte? Da Robert Baden-Powell startet speiderbevegelsen, innførte han speiderdrakten for å viske ut sosiale skillelinjer mellom speiderne. I dag består Norges speiderforbunds speiderdrakt av en grå skjorte med merker og distinksjoner, og et rutete skjerf med en skjerfknute av lær. Ulike merker på skjorta viser blant annet hvor i landet du er speider, og hvilke elementer i treningsprogrammet du har fullført.Hensikten med speiderskjorte er

    • Identitet: Speidere skal føle at de er del av en verdensomspennende barne- og ungdomsbevegelse/fellesskap.

    • Synlighet: Speidere skal synes utad og innad.

    • Likhet: Speidere skal behandles likt med tanke på økonomi og ressurser, men ikke som like individer intellektuelt og utviklingsmessig sett.

  • Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær! Vi er ofte ute og leker i snøen, tenner bål i skogen og padler kano i små og store vann. Derfor er det viktig at du er godt nok kledd til det du skal ut på. Det er ingen fasit for hvilket merke som er best eller varmer mest, men det er ett viktig prinsipp du bør kjenne til og det er “trelagsprinsippet”. Les mer om det lenger ned på siden.

  • Akkurat som med klær, er det ingen fasit på hva som er riktig av merke eller type. Noen foretrekker det ene, andre foretrekker det andre. Det viktigste er at den er lett nok til at du skal kunne bære den, og varm nok til at du skal sove i den.

    Soveposer har én funksjonalitet: Å reflektere varmen til kroppen din. Den produserer ikke noen varme. Derfor kan det være lurt å redusere mengden klær du har på deg i soveposen. Kanskje holder det med en lue, en buff og noe superundertøy på overkroppen. Dersom du har på deg for mye klær vil det forhindre reflekteringen av varme.

    De fleste speidere har en tre-sesongssovepose de kan bruke store deler av året. Det er også mulig å kombinere en sovepose med f.eks. en jervenduk for de dagene det er ekstra kaldt ute. Gruppa har noen jervenduker til utlån.

    Den bestemåten å pakke en sovepose er å stappe den. Soveposen har mange små fiber, og hvis de blir brettet på samme måte gang etter gang blir de ødelagt. Ved å stappe soveposen i trekket vil du spre slitasjen utover og ikke på samme sted.

  • Tursekken er din beste venn og en god tursekk vil forhindre at du blir sliten for fort. Hvor stor sekk du bør ha avhenger av deg selv og din egen fysikk. Du bør prøve den før du går ut på din første speidertur med den.

    Dersom du kjøper en for stor sekk, kan det også være du blir fristet til å ta med for mange ting. Dette vil gjøre at sekken blir ekstra tung. Derfor anbefaler vi en sekk på et sted mellom 60-80L. De største roverne våre pleier å ha rundt 80-100L.

  • En god speiderkniv kan være et nyttig verktøy. Du kan bruke den til å lage pølsespyd, teltplugger, store pioneringsverk og mye mer. Det er allikevel en skarp gjenstand, så det er viktig å ha respekt for den. Vi har egne fordypningsmerker som gir oss trygge rammer til å trene på å bruke kniven riktig.

    Det finnes både vanlig “spikkekniver” og multi-tools. Det er ingen fasit på hva som er best, men det er en personlig preferanse.

Drøbak/Frogn sin policy for bruk av speiderdrakt

  • Frem til speideren tas opp ved å avlegge speiderløftet, brukes ikke speiderskjerf. Dette utleveres som en del av opptaksseremonien

  • Speiderskjerf skal benyttes på alle speiderarrangementer for de som er tatt opp. Skjorte bør brukes på møter, og gjerne også på turer (sommerstid spesielt)

  • Speiderdrakt (skjorte og skjerf, samt mørk bukse/skjørt) skal benyttes ved alle arrangementer hvor man representerer speiderne (f.eks 17. mai, lysmesse, åpning og avlslutning av speiderleirer)

Trelagsprinsippet - en sikker vinner

Et viktig prinsipp er “trelagsprinsippet”. Det er en sikker vinner. Her skal man ha på seg tre lag med klær:

  1. Innerlaget er det laget som ligger innerst mot kroppen. Det bør være ull- eller superundertøy. Det innerste laget skal transportere svette bort fra kroppen og holde deg tørr og varm. Det beste er om du også har undertøy i ull. Ull holder bedre på varmen når det blir vått, men skal du holde på med aktiviteter hvor du blir veldig svett, kan det være lurt å bruke superundertøy. Bomull blir kaldt når det blir vått, og er derfor ikke så godt egnet til turbruk. På lengre turer er det lurt å ha med ekstra innerlag i sekken sånn at du kan skifte til helt tørre klær i de lengre pausene eller når du kommer fram til overnattingsstedet.

  2. Mellomlaget skal isolere og holde deg varm. Dette laget skal også transportere fuktighet bort fra kroppen, derfor bør det ikke være for tett. En fleece- eller ullgenser er vanlig som mellomlag. Ulempen med fleece er at det blir kaldt om det blir vått. På skikkelig kalde dager eller om du skal være mye i ro, kan du gjerne bruke mellomlag på beina også, for eksempel en ull- eller fleecebukse.

  3. Ytterlaget kalles gjerne for skallbekledning. Det skal beskytte kroppen og de andre lagene mot vær og vind. Derfor bør ytterlaget være vind- og vanntett. Lue, hals og votter hører også til ytterlaget.

Husk at ull er gull!

Innerlag

Mellomlag

Ytterlag

Hvorfor skal man kle seg sånn?

Pausebekledning

Spesielt på vinterturer er det viktig å kle på seg med en gang det er pause sånn at du ikke blir kald. Noen ganger kan det være nok å bruke mellomlaget, andre ganger bør du ha med et eget pauselag. Pauselaget kan være en ekstra ullgenser å kle på seg under skalljakken eller en varmejakke til å kle utenpå klærne du allerede har på deg. Fordelen med en varmejakke er at du slipper å ta av deg ytterjakken. Da blir all varmen du har produsert seg inni jakken.

Hvorfor kle seg lag på lag?

Det er like varmt å gå med t-skjorte under en dunjakke som å kle seg etter trelagsprinsippet. Men hvis du blir varm og svett, og tar av deg dunjakken blir fort ganske kaldt. Med trelagsprinsippet kan du regulere varmen bedre fordi du kan justere på ett og ett lag.

Hvorfor kle seg lag på lag?

Det er like varmt å gå med t-skjorte under en dunjakke som å kle seg etter trelagsprinsippet. Men hvis du blir varm og svett, og tar av deg dunjakken blir fort ganske kaldt. Med trelagsprinsippet kan du regulere varmen bedre fordi du kan justere på ett og ett lag.

Trenger du vite enda mer om utstyr?
Les mer på linken under!