Turmat
På denne siden vil vi legge ut matretter som enkelt kan tilbredes på tur.
Hvis du har en matrett, send den til oss på e-post webmaster@drobakspeiderne.no.
Hvis du har et bilde av deg eller andre som tilbreder nettopp denne matretten, så legg gjerne ved det også.
Hvis du har en matrett, send den til oss på e-post webmaster@drobakspeiderne.no.
Hvis du har et bilde av deg eller andre som tilbreder nettopp denne matretten, så legg gjerne ved det også.
Tacobaguette
Taco baguett er noe som går rett hjem hos den yngre garde når man er på tur. I tillegg smaker den dobbelt så godt fordi du lager og ikke minst spiser den ute.
Start med å steke kjøttdeigen og bland inn taco krydder ihht til anvisning på kryddermix pakken. Du kan selvfølgelig steke denne på forhånd hjemme for å spare tid, men min erfaring er at fyllet bør være varmt når du legger det i baguetten, så det betyr en runde i stekepannen eller gryta uansett. Hvis du vil ha den litt ekstra saftig og smakfull blander du inn litt chunky salsa (medium eller hot etter ønske), og slipper du å rasjonere på drikken kan du også legge inn noen jalapenos. Lag et snitt i baguetten. Ikke nøy deg med et «pølsebrød» snitt. Skjær ut et «spor» som gir god plass til fyll. Fyll «sporet» du har laget i baguetten med kjøttdeigen du har stekt. Strø over ønsket mengde ost og taco chips. Pakk folien rundt baguetten men pass på å gjøre det på en måte som gjør det lett å åpne underveis for å sjekke «status». Rydd plass i bålet til baguetten og legg gjerne noen små baller av folie på størrelse med en bordtennisball under slik at pakken slipper å ha direkte kontakt med glørne. Ligger den direkte på glør blir skorpen svidd. Følg steketiden på baguettene og sjekk at den er helt ferdig før du river av folien i tilfelle den må steke litt ekstra. PS! Du kan også forberede alt hjemme slik at du kan legge de ferdige foliepakkene rett på bålet. |
Havets skattekiste
Dette er en oppskrift du enkelt kan lage både på bål og på grillen. Her kan både store og små lage sine egne pakker, akkurat slik de vil ha dem.
Dette trenger du til 4 personer:
Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger. Vask og rens løk, gulrot og brokkoli. Skjær løk og gulrot i tynne skiver og del brokkoli i små buketter. Pensle grillfolien med olje og brett opp kantene til en skål. Legg et utvalg av grønnsaker på folien og ha soyasaus over. Legg fisketerninger over grønnsakene. Brett sammen folien og legg pakkene på glørne på bålet eller en varm grill. La pakkene ligge på glørne/grillen i ca. 10 minutter. Åpne pakkene og sjekk at fisken er klar. |
Pølser på bål
Pølser er den klassiske speidermiddagen og kveldskos. Veldig enkel å lage, men det krever et meget godt bål med mye glør!
Grillpølser egner seg best. Spikk en pinne. De avanserte lager en Y-formet pinne. Pinnen må ikke være for tykk, da spjærer pølsa lett. Tre pølsen inn på pinnen slik som vist på bildet og hold den over glørne. Det er viktig å ikke holde pølsa i flammen. Da blir den bare svidd utenpå og rå inni. Dette kalles "Ulvungepølser" fordi den vanligvis lages av de yngste og mest utålmodige. Når pølsa har fått en gyllen farge, gjerne med litt vabler utenpå, er den ferdig. En artig variant er å dele pølsa halvveis på langs to ganger slik at du har fire løse ender. Ved steking spriker disse litt fra hverandre og blir seende ut som en blekksprut. Veldig pop blant små og store! Husk ketchup, sennep og kanskje løk. Brød eller lompe er valgfritt -eller begge deler. Lykke til! |
MarshmellowsMange synes stekt marshmellows er godt. Oppskriften er egentlig ganske lik pølser.
Er man veldig godtesyk, kan fler-greinet pinne være lurt. Da får man stekt mange samtidig. Ulvungevarianten oppnås ved å stikke hele greia inn i flammen eller for nærme glørne. Da tar marshmellowsen fyr og blir fokullet. Selv om noen hevder at man får god sangstemme av dette, anbefales det ikke. Hold litt avstand til glørne, den er ferdig når den har blitt brun uten å bli svidd eller ta fyr. NB: Marshmellows på grill anbefales ikke. Den setter seg meget lett fast, og far blir lite fornøyd når grillen skal brukes neste gang. |
PoteggPotegg er en Drøbakoppfunnet deilkatesse. Ta en bakepotet, så stor som mulig. Kutt av toppen og lag et hulrom som rommer omtrent et egg.
Knert et egg oppi. Pakk inn i aluminiumsfolie og legg på bålet. Pass på at potegget står rett så ikke egget renner ut... Potegget er ferdig når egget er "hardkokt". Vi har også - ved et uhell - prøvd "søtpotegg". Samme måte, men bruk av søtpotet. Funket bra, men bør krydres og serveres gjerne med stekt bacon :) |